Hva er MDF?

Bærekraftige byggematerialer

Oregon State University:

«LIFE-CYCLE OF MDF IN TERMS OF RESOURCES, EMISSIONS, ENERGY AND CARBON»

 

Fuktbestandige MDF står for Medium Density Fibreboard og er et plateprodukt laget av bartre, hvor en stor del av råvaren er rester fra annen treproduksjon. MDF har ingen bestemt fiberretning, som OSB og kryssfinèr, slik at den egner seg svært godt til dypfresing.

Produksjonen foregår ved at det kuttes opp treflis av avbarket treverk. Flisene blir vasket og komprimert sammen med vanndamp. Deretter tilsettes voks før massen går inn i en defibator. Her blir flisene malt opp for å skille ut cellulosefibrene. Deretter tilsettes lim (urea, er en kjemiskforbindelse som tildligere ble kalt urinstoff) og massen tørkes. Massen fordeles på et samlebånd som en lang matte, og går inn i en stor presse som holde høy temperatur og høyt trykk. I denne prosessen aktiveres limet og man får en kompakt og hard MDF-plate. Etter pressen avkjøles platene før de pusses og kuttes på ønsket mål.

MDF har høyere tetthet enn sponplater, som igjen gir en glatt og fin overflate som er godt egnet til maling og dypfresing.

Platene finnes i mange ulike kvaliteter og tykkelser, og Sørlandslisten benytter Svanemerket fuktbestandig MDF av høyeste kvalitet i alle våre standardproduksjoner. I tillegg til fuktbestandig MDF, produserer vi listverk, utforinger i 100% vanntett MDF som kalles Tricoya Extreme MDF samt gjennomfarget MDF.

Tricoya Extreme MDF anbefales i våte omgivelser  interiør/exteriør og har en råtegaranti på 50 år. Anbefales  eksempelvis på våtrom, badeland, badstu og industri.  Tricoya Extreme MDF er også Svanemerket.

Gjennomfarget MDF brukes til fenderlister, dekor og spesiallister og utforinger der kunden har spesielle krav til slitestyrke uten fargetap eller spesielle interiørdesign.

MDF i klasse E1 eller bedre, som Sørlandslisten benytter, er et miljøvennlig, fornybart produkt, som i stor grad produseres av rester fra annen produksjon. Vår fuktbestandige og vannfaste MDF er også Svanemerket, slik at du kan være trygg på at produktene ikke har en negativ påvirkning på miljøet.

Se forskningsrapport fra Oregon State University.  Department of Wood Science and Engineering. «LIFE-CYCLE OF MDF IN TERMS OF RESOURCES, EMISSIONS, ENERGY AND CARBON»