fbpx

Hva er MDF?

Bærekraftige byggematerialer

fuktbestandige MDF står for Medium Density Fibreboard og er et plateprodukt laget av bartre, hvor en stor del av råvaren er rester fra annen treproduksjon. MDF har ingen bestemt fiberretning, som OSB og kryssfinèr, slik at den egner seg svært godt til dypfresing. 

Produksjonen foregår ved at det kuttes opp treflis av avbarket treverk. Flisene blir vasket og komprimert sammen med vanndamp. Deretter tilsettes voks før massen går inn i en defibator. Her blir flisene malt opp for å skille ut cellulosefibrene. Deretter tilsettes lim (urea, er en kjemiskforbindelse som tildligere ble kalt urinstoff) og massen tørkes. Massen fordeles på et samlebånd som en lang matte, og går inn i en stor presse som holde høy temperatur og høyt trykk. I denne prosessen aktiveres limet og man får en kompakt og hard MDF-plate. Etter pressen avkjøles platene før de pusses og kuttes på ønsket mål.

MDF har høyere tetthet enn sponplater, som igjen gir en glatt og fin overflate som er godt egnet til maling.

Platene finnes i mange ulike kvaliteter og tykkelser, og Sørlandslisten benytter MDF av høyeste kvalitet i vår produksjon. I tillegg til våre standardprodukter i fuktbestandig MDF, kan vi nå produsere listverk, foringer og andre produkter i 100% vanntett MDF samt gjennomfarget MDF.

Den vanntette MDF’en kan stå i svært våte omgivelser i opptil 50 år og er spesielt godt egnet til bruk i områder som spyles med vann, som for eksempel badeland, bassenger og industri.

Gjennomfarget MDF brukes til fenderlister, dekor og spesiallister og utforinger der kunden har spesielle krav til slitestyrke uten fargetap eller spesielle interiørdesign.

MDF i klasse E1 eller bedre, som Sørlandslisten benytter, er et miljøvennlig, fornybart produkt, som i stor grad produseres av rester fra annen produksjon. Vår fuktbestandige og vannfaste MDF er også Svanemerket, slik at du kan være trygg på at produktene ikke har en negativ påvirkning på miljøet.